Makaleler

Güncel Makaleler

Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Zorunlu Trafik Mali Sorumluluk Sigortası Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenmiş olup motorlu aracın işletilmesi halinde meydana gelen trafik kazalarında sigorta ettirenin veya zarara uğrayan 3. Kişilerin zararlarını sigorta limiti dahilinde tazminini amaçlar.

NİÇİN SİGORTA YAPTIRIYORUZ? FAYDALARI NELERDİR?

Adından da anlaşıldığı üzere zorunlu mali trafik sigortası Karayolları Trafik Kanunu’na göre zorunlu bir sigorta olup, yapılan trafik kontrollerinde Trafik Sigortası olmayan araçlar sigorta yapılana kadar trafikten men edilir, ayrıca para cezası uygulanır.Sigortası olmayan araçların Fenni muayeneleri yapılamaz.

Ülkemizde saatte 46 araç kazası olmaktadır. Her yıl artarak devam eden araç sayısı tecrübesiz sürücüler, aceleci davrananlar, dikkatsiz araç sürenler hesaba alındığında her an trafik kazasıyla karşı karşıya kalınabilir. Bu durumda yaptırılan ve primleri ödenen sigortanız devreye girerek üçüncü kişiler tarafından talep edilecek zararların yerine getirilmesi için sigorta şirketi devreye girer. Böylece;

  • Trafik sigortası herhangi bir kaza durumunda karşı taraf ve 3. şahıslarda meydana gelen hasarları güvence altına alır. Dolayısıyla mağdur tarafın yanında olur.
  • Kazada suçlu taraf siz olsanız bile hasar masrafları sizin cebinizden değil sigorta tarafından ödenir. Yani kaza yapanda maddi açıdan korunmuş olur.
  • Kişi başı tedavi ve vefatı teminatı, kaza başına tedavi ve vefat teminatı ve kaza başına maddi hasar teminatı, avukatlık giderleri gibi durumlarda trafik sigortasının teminatları altındadır.

TRAFİK SİGORTASI VE KASKO SİGORTASI ARASINDA Kİ FARKLAR NELERDİR?

Aralarında ki en büyük fark trafik sigortası yaptırmak zorunlu iken, kasko sigortası açısından zorunluluk bulunmamaktadır. Trafik Sigortası yaptırmadan aracınızı trafikte kullanamazsınız. Fakat Kasko Sigortası isteğe bağlı olduğu için aracın trafiğe çıkmasıyla alakalı herhangi bir durum söz konusu olmaz.

Zorunlu Trafik Sigortası kazaya karışan ve kusuru olmayan 3. Kişilerin zararını karşılarken, kasko sigortası sigorta ettirene ait olan aracın zararlarını karşılamaktadır. Zorunlu trafik sigortasının limitlerini devlet belirler ve sabitler. Karşı tarafta oluşabilecek maddi ve bedensel zararları limit dahilinde sigorta şirketi tarafından tazmin edilir. Fakat kasko sigortasında sigorta ettiren sınırları kendisi belirler.

Her ne kadar trafik sigortaları limitleri devlet tarafından belirlensede, Trafik Sigortası primleriserbest tarifeye tabiidir. Bu sebeple trafik sigortası için en uygun sigorta şirketi aranmasında fayda vardır. Fakat kasko sigortası için teminat limitleri belirlenmede serbestlik olmasından dolayı en ucuz sigorta yapan şirket ile değil, en avantajlı seçenekler sunan sigorta şirketiyle anlaşılmalıdır.

TRAFİK KAZASI SONRASI NELER YAPILMALIDIR?

Öncelikle sakin olunmalı ve ciddi bir kaza var ise kendinizi ve arabada ki diğer insanları kontrol etmeniz çok faydalı olacaktır. Ciddi bir durum yok ise kazaya karışan diğer aracın şoförü belirlenmelidir. Bu sigorta ve haksız fiil açısından önemli bir mevzudur.

Polis çağırmak mecburi değildir. Anlaşmazlık halinde polis çağırılabilir. Kazaya karışan diğer araç sürücüsü hakkında alkol veya uyuşturucu belirtileri var ise hemen polis veya jandarma çağırılmalıdır. Böylece gelecek olan polis memuru alkol kontrolü yaparak kaza tespit tutanağına geçirecektir.

Trafiğin aksamasına sebebiyet vermemek için değişik açılardan kazanın meydana geliş şekilleri ve hasarın belli olması amacıyla fotoğraf çekilerek araçların yolun kenarına alınması uygundur.

Daha sonra ehliyet ve ruhsat alt alta gelecek şekilde fotoğrafları çekilerek sigorta şirketine kazanın bildirilmesi gerekmektedir.

Sigorta şirketinin anlaşmalı veya yetkili servise götürmenizde sizin için kolaylık vardır. Çünkü sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servise arabanın bırakıldığı zaman tüm süreci eksper ve sigorta şirketi takip edecektir.

Sigorta şirketleri tarafından bir kaç küçük istisna dışında hasar bildirimleri için şu belgeler istenmektedir:

  • Poliçe Fotokopisi
  • Kaza Tespit Tutanağı
  • Alkol Raporu
  • İfade Tutanakları, Görgü Tespit Tutanağı
  • Sürücülerin Ehliyet Ve Ruhsat Fotokopisi
  • Hasara Ait Fotoğraflar
  • Rehinli Ve İpotekli Araçlarda Bankadan Alınacak Resmi Belgeler

KAZA TESPİT TUTANAĞININ ÖNEMİ

Kazaya karışan araç sahipleri kendi aralarından anlaşmaları halinde kazanın nasıl oluştuğuna kanıt oluşturacak nitelikteki kaza tespit tutanağı düzenlenmelidir. Bu husus hem ileride açılacak davalar, hemde sigorta şirketi tarafından zararın tazmin edilmesi bakımından önemli bir belgedir. Araç sahipleri anlaşamama dıurumunda polis veya jandarma çağırarak kaza tespit tutanağı tutarlar.

Bazı durumlarda polis veya jandarma çağırılmadan kaza tespit tutanağı tutulmaz:

  • Kazadan Dolayı Ölüm Veya Yaralanma Meydana Gelmişse,
  • Trafik Sigortasının Olmaması
  • Kamu Malı Zarar Görmüş İse
  • Kaza Yapan Resmi Plakalı Araç İse
  • Kazaya Karışan Araç Sürücülerinden Birinin Alkollü Olması
  • Ehliyetsiz Olması
  • Ehliyetinin Yeterli Olmaması Veya Yaşının Küçük Olması

KAZAYA KARIŞAN ARAÇ SÜRÜCÜSÜ OLAY YERİNDEN KAÇARSA NE YAPILMALIDIR?

Kaçan sürücünün araç plakası hemen bir yere not edilmelidir. Aracınızda zarar gören kısımların fotoğraflarını farklı açılardan çekiniz. Kazayı gören görgü tanığınız var ise yanınıza alarak emniyete şikayette bulunabilirisiniz. Böylece kaçan sürücü hakkında olay yeri terk cezası verilir. Eğer çarpıp kaçan bilgisinin bilinememesi ve görgü tanığının olmaması halinde zararınızın tazminini çekmiş olduğunuz fotoğraflarla beraber kaskonuzdan isteyebilirsiniz.

MEYDANA GELEN KAZANIN İHBARI VE SİGORTA İŞLEMLERİ

Meydana gelen kaza sigortalı tarafından 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine ihbar edilir. İhbar edilirken kaza tespit tutanağı ve diğer belgeler teslim edilir. Daha sonra sigorta şirketi 3 gün içinde tüm belgeleri sigorta bilgi ve gözlem merkezine gönderir. Bilgi ve gözlem merkezi kendisine gelen tutanaklardan sonra kusur değerlendirmesi yapar. Her araç için yüzdelik oran belirler. Bu oranlar genellikle %0 %50 %100 şeklinde belirlenmektedir.

Sigorta şirketi mutabık olması durumunda hata oranlarını sigortalıya bildirir. Bu bildirimden sonra sigortalı oranlarda hata olduğunu düşünüyorsa 5 gün içerisinde itiraz hakkı vardır.

Eğer sigortalı itiraz ederse tutanak ve belgeler tutanak değerlendirme komisyonuna gider. Bu komisyonun en geç 3 iş günü içinde karar verir. Vermiş olduğu kararlar kesindir.

Sigorta şirketi, komisyon tarafından verilen kararları dikkate alarak haklılığı oranında sigortalıya ödeme yapar.

Leave a Reply

×

Merhaba!

Sormak istediğiniz bir konu varsa aşağıdan müsait olan avukatımızın üstüne tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

× Nasıl yardımcı olabiliriz?